ODRŽANA I TREĆA ŠKOLA ZA STUDENTE ISTORIJE U OKVIRU PROJEKTA “KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA”

ODRŽANA I TREĆA ŠKOLA ZA STUDENTE ISTORIJE U OKVIRU PROJEKTA “KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA”

Od 27. februara do 3. marta ove godine održana je treća škola za studente istorije u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma. Tema ove škole bili su ratovi devedesetih, a prvo predavanje održao je prof dr Tvrtko Jakovina sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je govorio o jugoslovenskoj diplomatiji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Pored njega, predavanja su držali i prof dr Husnija Kamberović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu kao i vođa radne grupe, prof dr Dubravka Stojanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Gost ovogodišnje škole za studente bio je i profesor Ger Duizings sa Univerziteta u Regensburgu.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi  Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivomKo je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma čiji je glavni cilj stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multiperspektivnog istorijskog narativa.

Projekat je implementiran u bliskoj saradnji sa forumZFD Srbija, a finansijski ga je podržala Evropska unija kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.