HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – KONFERENCIJA PROTIV ISTORIJSKOG REVIZIONIZMA, ZA REVIZIJU ISTORIJSKIH SPOZNAJA

HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – KONFERENCIJA PROTIV ISTORIJSKOG REVIZIONIZMA, ZA REVIZIJU ISTORIJSKIH SPOZNAJA

Nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sećanja kroz projekat Histoire pour la Liberté

Projekat će započeti konferencijom PROTIV istorijskog revizionizma, ZA reviziju istorijskih spoznaja, koja će se održati u sredu 12. maja u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 11 do 14h u okviru festivala povijesti Kliofest. 

Učesnici: Aleksandar Jakir, Stevo Đurašković (Hrvatska), Dubravka StojanovićMilivoj Bešlin (Srbija), Husnija Kamberović, Edin Omerčić (Bosna i Hercegovina), Ruža Fotiadis, Tomas Šad (Nemačka), Tomaš Strijek (Poljska)
Razgovor moderira: Branimir Janković (Hrvatska).

Način realizacije konferencije zavisiće od epidemiološke situacije neposredno uoči i u vreme održavanja festivala, dok će događaj biti moguće pratiti i putem livestream-a na YouTube kanalu – Udruga Kilofest.

Kroz obeležavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Nemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka). 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.