HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ: KONFERENCIJA ISTORIČARI ZA MIR NA XIII FESTIVALU KROKODIL

HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ: KONFERENCIJA ISTORIČARI ZA MIR NA XIII FESTIVALU KROKODIL

U nedelju, 29. avgusta od 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru debatnog programa trinaestog izdanja festivala KROKODIL biće održana konferencija Istoričari za mir u okviru projekta Histoire pour la liberté.

Projekat Histoire pour la liberté nastao je nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju. Kroz obeležavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Nemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Nakon uspešnih programa realizovanih u okviru Kilofesta u Zagrebu i History Festa u Sarajevu tokom maja i juna meseca, diskusija o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sećanja biće nastavljena kroz konferenciju Istoričari za mir na kojoj će učesnici razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja.

Tokom treće festivalske večeri Festivala KROKODIL koje će se održati u subotu, 28. avgusta od 20 časova, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, istoričari Tvrtko JakovinaDubravka StojanovićRuža Fotiadis kao i istoričar, publicista i pisac Dragan Markovina će u kratkom razgovoru prisutnu publiku upoznati sa ciljevima, aktivnostima i dosadašnjim rezultatima projekta i najaviti konferenciju Istoričari za mir.

U nedelju, 29. avgusta sa početkom u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci učesnici konferencije Histoire pour la liberté, Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad Milivoj Bešlin, će u dva panela razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja. Razgovore će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina.

Debatne programe Festivala KROKODIL i panele konferencije Histoire pour la liberté biće moguće pratiti i putem prenosa uživo na YouTube kanalu Krokodil Engaging Words.

Večernji i debatni programi trinaestog izdanja Festivala KROKODIL, ispred Muzeja Jugoslavije, u CZKD-u kao i u Jugoslovenskoj kinoteci besplatni su za publiku. Prisutni će biti pozvani da simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).

Pratite nas na Twitter-u, Facebook-u i Instagram-u.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.