PRVA LETNJA ŠKOLA U OKVIRU PROJEKTA KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA

PRVA LETNJA ŠKOLA U OKVIRU PROJEKTA KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA

Prva Letnja škola u okviru projekta „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“ organizovana je od 9. do 15. septembra u Andrevlju na Fruškoj Gori. Na njoj je učestvovalo dvadeset studenata master i doktorskih studija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. 

Školu su vodili profesor Božo Repe sa Filozofskog fakulteta u Ljubljani i profesorka Dubravka Stojanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a predavanja su držali i profesor Hans Grandic (Univerzitet Humbolt, Berlin) i dr Srđan Milošević (Institu za noviju istoriju Srbije). Tema Letnje škole bila je „Jugoslavija kroz istoriju“, a cilj da se mapiraju sve promene u tretmanu zajedničke države u istoriografiji u periodu između dva rata, u posleratnom periodu, kroz doba socijalizma, pa sve do istoriografije današnjih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije. 

Pre Letnje škole, studenti su pripremili svoje radove na relevantne teme prethodno utvrđene na konferencijama. Sa svojim mentorima su četiri meseca radili na pripremi radova koji su onda bili osnova za diskusiju tokom Letnje škole. Ustanovljena je i uspešna saradnja sa Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva zahvaljujući kojoj će biti objavljena knjiga „Jugoslavija u historiografskim ogledalima“ koja se sastoji od studentskih radova napisanih za ovu Letnju školu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.