ODRŽAN PRVI SEMINAR ZA NASTAVNIKE U OKVIRU PROJEKTA KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA

ODRŽAN PRVI SEMINAR ZA NASTAVNIKE U OKVIRU PROJEKTA KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA

Prvi seminar u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma održan je 2. i 3. marta 2019. godine u KROKODILovom centru u Beogradu. Seminar su vodili Dubravka Stojanović, Aleksandar Todosijević i Emina Živković, a učestvovalo je 25 nastavnika.

U okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma biće održana ukupno četiri seminara za nastavnike i profesore istorije i srpskog jezika i književnosti sa ciljem da se omogući uvođenje koncepta multiperspektivnog narativa u zvanični obrazovni sistem. Seminari se organizuju u saradnji sa Udruženjem za društvenu istoriju EUROCLIO. 

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi  Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivomKo je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma čiji je glavni cilj stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multiperspektivnog istorijskog narativa.

Projekat je implementiran u bliskoj saradnji sa forumZFD Srbija, a finansijski ga je podržala Evropska unija kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.