HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ

HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ

Nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sećanja kroz projekat Histoire pour la Liberté

Aktivnosti projekta realizovaće se tokom 2021. godine kroz organizaciju konferencija, okruglih stolova i predavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Nemačkoj. U glavne ciljeve ovog projekta spada upoznavanje građana s iskustvima Evropske Unije, u prvom redu s pomirenjem sukobljenih istorijskih narativa ali i s deljenom istorijom i zajedničkim evropskim vrednostima.

Kroz obeležavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Nemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).

Pratite nas na Twitter-u, Facebook-u i Instagram-u.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.