KO JE PRVI POČEO? – ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA ZAVRŠNA KONFERENCIJA I OBJAVLJIVANJE DEKLARACIJE

KO JE PRVI POČEO? – ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA ZAVRŠNA KONFERENCIJA I OBJAVLJIVANJE DEKLARACIJE

Završna konferencija projekta “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma” u okviru koje će biti objavljena Deklaracija na kojoj su radili neki od najeminentinijih istoričara iz Srbije i regionalnih zemalja održaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 13. juna od 19 sati.

Na konferenciji će govoriti članovi radne grupe projekta “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”: Dubravka Stojanović, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina i Božo Repe. Osim članova radne grupe govoriće i pisac Vladimir Arsenijević, predsednik Udruženja KROKODIL i Ekmel Čizmeđioglu (Ekmel Cizmecioglu) iz Delegacije EU u Srbiji.

Broj sedećih mesta u zatvorenom paviljonu CZKD-a je ograničen na sedamdeset. Rezervacije se vrše slanjem imena i prezimena na e-mail adresu: office@krokodil.rs. Broj stajaćih mesta u bašti CZKDa gde će se emitovati prenos razgovora nije ograničen. Program će moći da se prati i prenosom uživo na facebook stranici Udruženja KROKODIL.

Broj predstavnika medija koji će moći da prisustvuju konferenciji je ograničen na trideset. Rezervacije se vrše slanjem imena i prezimena na e-mail adresu: milena.beric@krokodil.rs.

Nakon projekta “Jezici i nacionalizmi”, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperata i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je od 2018. godine realizovalo projekat pod nazivom “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”. U toku ovog dvoipogodišnjeg projekta organizovane su dve velike konferencije u Beogradu i Novom Sadu, dvonedeljni rezidencijalni boravci za istoričare iz regiona, seminari za nastavnike i profesore istorije u Subotici, Novom Pazaru, Leskovcu i Beogradu kao itri letnje škole namenjene studentima iz regiona.

Projekat “Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma” okupio je neke od najistaknutijih regionalnih istoričara s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu istoriografiju.

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima, i inkluzivnijoj kulturi sećanja. CIlj je da projektne aktivnosti rezultiraju stvaranjem održive platforme koja će omogućiti prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda

multiperspektivnog istorijskog narativa.

Projekat “Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma” finansiran je od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji. Implementiran je u bliskoj saradnji s organizacijom forumZFD Srbija. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kao i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Ovaj program proizveden je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj isključivo je odgovornost Udruženja KROKODIL i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.