GOSTI KROKODILOVE REZIDENCIJE U JULU SU DR PETAR TODOROV I DR BRANIMIR JANKOVIĆ

GOSTI KROKODILOVE REZIDENCIJE U JULU SU DR PETAR TODOROV I DR BRANIMIR JANKOVIĆ

U KROKODILovoj rezidenciji će tokom jula u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma boraviti dr Petar Todorov i dr Branimir Janković i oni su 84. i 85. gosti KROKODILove kuće za pisce.

Glavni cilj rezidencijalnih boravaka u okviru projekta Ko je prvipočeo? Istoričari protiv revizionizma je da se istoričarima iz republika bivše Jugoslavije omogući dvonedeljni istraživački boravak tokom kog mogu koristiti materijale iz državnih arhiva u Beogradu. Naime, nakon raspada Jugoslavije, celokupan arhivski materijal koji svedoči o istoriji te države ostao je u Beogradu, što je veliki problem za sve istraživače koji se bave periodom od 1918. do 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na analize jugoslovenske spoljašnje politike koje nisu moguće bez upotrebe Arhiva Jugoslavije i Arhiva Ministarstva spoljašnjih poslova. 

Nakonprojekta Jezici i nacionalizmi  Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivomKo je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma čiji je glavni cilj stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multiperspektivnog istorijskog narativa.

Dr Petar Todorov studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu univerziteta Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, magistrirao na Ecole des hautes études en sciences sociales – EHESS u Parizu 2006 godina, a doktorat je odbranio na Filozofskom fakultetu univerziteta Sv. Kiril i Metodij 2013. Njegov istraživački interes je usmeren na društvenu i urbanu istoriju 19 i 20 veka Osmanlijske Imperije i Jugoistočne Evrope. Isto tako, njegova istraživanja odnose se i na istorijsko obrazovanje i (zlo)upotrebu istorije u savremenim društvima. Trenutno radi na Institutu za nacionalna istorija u Skoplju, a istovremeno je gostujući istraživač na University of New York Tirana. Do sada je bio na dužim istraživačkim i studijskim boravcima na University of Vienna, American Research Center – Sofija, Georg Eckert Institute for International Textbook Research, a od 2014 do 2016 bio je gostujući profesor istorije Balkana i urbane istorije Osmanlijske Imperija na Istanbul Şehir University.

Dr Branimir Janković studirao je istoriju i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gde je 2007. upisao doktorske studije Moderne i savremene hrvatske istorije u evropskom i svetskom kontekstu. Od 2009. zaposlen je kao asistent na odseku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu gde učestvuje u izvođenju nastave na dodiplomskim studijama istorije. Doktorske studije završio je 2014. odbranivši doktorski rad Teorijske i metodološke preobrazbe hrvatske historiografije 1970-ih i 1980-ih godina. Studijski je boravio u Sloveniji (Ljubljana) i Nemačkoj gde je bio gostujući saradnik na Südost institutu u Regensburgu. Sekretar je uredništva časopisa Historijski zbornik od 2008. i zamenik urednika portala historiografija.hr od 2014. godine. Dobitnik je godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu mladim naučnicima i umetnicima za 2012. godinu. Nastavna i naučna interesovanja usmerio je prema istoriji istoriografije, savremenoj istoriografiji  i hrvatskoj istoriografiji 19-21. veka, odnosno okvirno hrvatskoj istoriji 19. i 20. veka.

Projekat je implementiran u bliskoj saradnji sa forumZFD Srbija, a finansijski ga je podržala Evropska unija kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.