HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – OD ZAJEDNIČKE PROŠLOSTI DO PODELJENE ISTORIJE

HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – OD ZAJEDNIČKE PROŠLOSTI DO PODELJENE ISTORIJE

U sredu 9. juna od 14.30h u Hotelu Holiday u Sarajevu i putem live stream-a, kao jedna od aktivnosti projekta Histoire pour la Liberté biće održana konferencija pod naslovom Društvo i istoriografija u jugoistočnoj Evropi – Od zajedničke prošlosti do podeljene istorije. 

Nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sećanja kroz projekat Histoire pour la Liberté

Kroz obeležavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Nemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Nakon konferencije PROTIV istorijskog revizionizma, ZA reviziju istorijskih spoznaja, održane u okviru  festivala Kliofest u Zagrebu tokom maja meseca, kao sledeća aktivnost projekta Histoire pour la Liberté održaće se konferencija pod naslovom Društvo i istoriografija u jugoistočnoj Evropi – Od zajedničke prošlosti do podeljene istorije. Konferencija se realizuje u okviru History Festa u Sarajevu u sredu, 09. juna od 14.30h.

Učesnici: Vera Katz (Bosna i Hercegovina), Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin (Srbija), Magdalena NajbarAgičić, Branimir Janković i Tvrtko Jakovina (Hrvatska), Šerbo Rastoder (Crna Gora), Petar Todorov (Severna Makedonija), Božo Repe (Slovenija), Ruža Fotiadis, Tomas Šad, Hanes Granditis (Nemačka).

Razgovor moderira: Husnija Kamberović (Bosna i Hercegovina).

Način realizacije konferencije zavisiće od epidemiološke situacije neposredno uoči i u vreme održavanja festivala, dok će događaj biti moguće pratiti i putem livestream-a na YouTube kanalu – History Fest putem ovog linka.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka). 

Pratite nas na Twitter-u, Facebook-u i Instagram-u.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.